Sayıştay'la Adalet Bakanlığı yasa taslağını tartışıyor

Haber Giriş : 01 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıştay'ın, Yargıtay ve Danıştay gibi bir yargı organı olup olmadığı konusundaki tartışma, Sayıştay Kanunu Taslağı'yla tekrar gündeme geldi.

Hazırlanan taslakta Sayıştay'ın Yargıtay gibi yüksek yargı organı şeklinde yeniden yapılandırılması öngörülüyor. Görüş amacıyla ilgili kurumlara gönderilen taslağa Adalet Bakanlığı tarafından olumsuz cevap gönderildi. Sayıştay'ın yargı organı şeklinde düzenlenmesine karşı çıkan bakanlık, Meclis adına mali denetim yapan bu kurumun Anayasa'da yüksek yargı organları arasında sayılmadığına dikkat çekti. Adalet Bakanlığı'nın görüşü hakkında Başbakanlık'a iletilen yazıda Sayıştay'ın mali denetim organı olduğu vurgulanarak Anayasa Mahkemesi'nin daha önce Sayıştay'ın yargı organları arasında yer almadığına ilişkin kararlarının da örnek gösterildiği belirtildi.

Adalet Bakanlığı yetkilileri, Sayıştay'a Anayasa'nın yargı başlığı altında yer verilmesi konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: ?Sayıştay'a, Anayasa'nın yargı bölümü içinde bir hesap mahkemesi niteliğinde görülüp yer verilmesine karşılık, Anayasa'nın hazırlanmasına ilişkin Milli Güvenlik Konseyi gerekçesinde ?ilk ve son derece hesap mahkemesi' nitelemesi metinden çıkarılmıştır. Bu kurum tarafından yerine getirilen hizmetin niteliği ve çalışma usulünün yakınlığı nedeniyle Sayıştay'a Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu gibi yargı bölümünde yer verilmiş, ancak bu kurum yüksek yargı organları arasında sayılmamıştır.? Sayıştay'ın yargı organı olup olmadığı son Anayasa değişikliği paketinin görüşülmesi sırasında da tartışılmıştı. TSK'nın Sayıştay denetimine tâbi tutulmasına ilişkin Anayasa'nın 160. maddesiyle ilgili değişiklik sırasında kurumun bir yargı organı olduğu yönünde değişiklik yapılması için önerge verilmişti. Anayasa Komisyonu'nda yapılan uzun tartışmaların ardından CHP milletvekilleri ve Adalet Bakanı'nın karşı çıkması nedeniyle değişiklik teklifi kabul edilmemişti.

Sayıştay'ın yargı organları arasında sayılmaması, 58. hükümet döneminde Başbakan Abdullah Gül'ün yüksek yargı organları başkanlarıyla yaptığı yemekli toplantıda davet krizine sebep olmuştu. Toplantıya davet edilmeyen Sayıştay Başkanı Mehmet Damar'ın tepkisi üzerine Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin Sayıştay'ı yüksek yargı organı saymadığını hatırlatarak davetin bu çerçevede yapıldığını söylemişti. Sayıştay Başkanı Mehmet Damar ise Sayıştay'ın Anayasa'da yargı organı olarak düzenlendiğini belirterek Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki kararının sadece bir yorumdan ibaret olduğunu savunmuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber